Färskost med kantareller

I lördags fyllde min underbara Joakim 23 år. Detta firade vi med finfin middag och mys. Till förrätt gjorde jag en kantarellfärskost som blev helt gudomlig. Kantarellerna köpte jag på torget här i Lidköping, 1,3 kilo för 50 kronor ser jag som ett riktigt klipp!



Färskost med kantareller:

Ca 115 g Philadelphia
200 g kantareller
1-2 tsk mjölk
Gräslök
Salt
Peppar
Smör

Hacka kantarellerna i mindre bitar och stek i smör, jag stekte i två omgångar så det blev ganska trångt i pannan med allt på en gång. Salta och peppra kantarellerna en aning. Vispa philadelphian fluffig med elvisp, tillsätt mjölken så att den blir en aning mjukare. Vänd sedan ner kantarellerna och önskad mängd gräslök i färskosten. Ställ in i kylen ca en timme innan den klickas upp på en härlig bit surdegsbaguette.



Jag måste ju bara visa den söta tårtan jag gjorde till Joakim också. Han är helt galen i choklad så det fick bli chokladtårta med hallon och grädde med lite extra choklad. Han gillade den jättemycket. Jag kände att det inte riktigt fick plats med 23 ljus på tårtan så det fick bli en stor tvåa och tre småljus istället. Kanske inte den snyggaste tårtan som har skapats men god var den i alla fall.


Rödavinbärscuppiesar



Är den inte helt bedårande?

För att själv slänga ihop dessa sötnosarna behövs en vaniljmuffinsmet som ni kan hitta här. Skillnaden är att jag ar tillsatt ca 1-2 dl rödavinbärssylt i smeten innan jag klickat ut den i muffinsformarna. Grädda tills muffinsen svarar tillbaka när du trycker på dem. Frostingen är en mascerponefrosting som ni kan hitta här.

Det var denna cuppien jag hade med mig till jobbet och den uppskattades verkligen av mina kära arbetskamrater.

Stompa



För någon vecka sedan så gjorde jag stompa till frukost, mums med nybakt bröd på morgonkvisten.

2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1.5 liter Rågsikt
5 dl yogurth
1.5 dl sirap

Blanda torrprodukterna och blanda sedan i yogurthen och sirapen. Arbeta ihop till en smidig deg och dela upp i ca 20 små bollar som du sedan kavlar ut. Grädda på hög värme i stekpanna tills brödet fått färg, vänd på det och grädda andra sidan också. Servera ljumna med smör, ost och kanske lite marmelad.

Söndagsgodis



Dessa sötnosarna ska få följa med mig till jobbet på söndag, jag hoppas att de håller sig fina tills dess. Då får vi se ifall mina kära arbetsvänner kommer att gilla dem. Frostingen är min egna komposition så det blir spännande att se ifall den håller formen. I värsta fall så blir det muffins med såsfrosting, blä!


På måndag kommer Millie, wiiie!

Söndagsmiddag



Ikväll har jag ätit tvårätters helt själv på balkongen, jag var ju tvungen att unna mig någonting nu när olyckan var framme igår. Mumsigt gott och ganska mysigt, jag hade ju en liten misse-Puff klängandes på mig hela tiden.

Till förrätt blev det kronärtskocksoppa:

1 msk olivolja
1 burk konserverade kronärtskockor
2 vitlöksklyftor
½-1 grönsaksbuljongtärning
2½-5 dl vatten
Ca ½-1 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
Basilika
Persilja
Soltorkade tomater
Ev. Tryffelolja

Hacka vitlöken och stek den mjuk i olivoljan i en kastrull. Hacka kronärtskockorna och fräs någon minut tillsammans med vitlöken. Tillsätt buljongtärning och vatten och koka i ca 5 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer. Häll i vispgrädden och värm. Smaksätt med salt och peppar. Toppa soppan med hackad basilika, persilja och soltorkade tomater. Några stänk tryffelolja är pricken över i.



Till varmrätt blev det fetaost- och salamipaj:

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten

Arbeta tillsammans till en fast deg snabbt och tryck ut i en pajform. Ställ kallt under tiden fyllningen görs eller ca 15-30 minuter. Vill man så kan man förgrädda skalet i 10 minuter i 250° innan fyllningen läggs i.

Fyllning
5 körsbärstomater
Ca 7 skivor salami
1 pkt fetaost
2 ägg
1½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
Salt
Peppar

Skiva tomater, salami och fetaost. Lägg detta i pajskalet. Vispa ihop äggen, mjölken och grädden, smaksätt med salt och peppar. Häll detta i pajskalet över fyllningen. Grädda pajen i ca 15-20 minuter i 200°-250°, servera med en sallad.


RSS 2.0