Härligt lantbröd



Igår fick jag äntligen chansen att baka två stora bröd av fördegen som jag blandade ihop i tisdags. Det blev ett fantastiskt bröd som är robust och mättande. Jag kommer definitivt att göra det igen, så fantastiskt gott blev det. Receptet är taget ur Vår kokbok, 25:e upplagan.

Lantbröd av rågmjöl:

Dag 1
25 g jäst
3 dl vatten
3 dl grovt eller fint rågmjöl

Dag 2 eller 3
7 dl vatten
½ dl olja
1 msk salt
8 dl rågmjöl + 11 dl vetemjöl

Dag 1: Rör ut jästen med ljummet vatten i en bunke. Blanda i mjölet. Låt stå övertäckt i rumsvärme. Degen blir mest aromrik om den får stå 2 dygn. Blanda då ner ½ dl mjöl till efter 1 dygn.

Dag 2 eller 3: Blanda födegen med ljummet vatten, olja, salt och mjöl. Arbeta degen till den blir smidig. Jäs under bakduk i ca 1 timme. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och forma två stora limpor. Vänd eventuellt limporna i mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Skåra bröden med vass kniv (det glömde jag såklart, men det blev bra ändå). Grädda bröden i 10 min i 250°, jag valde här att kasta in ca 5 dl vatten på en oöm plåt längst ner i ugnen för att få en lite segare skorpa, sänk sedan värmen till 200° och grädda i ca 35 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.



Kommentarer
Postat av: Darksess

Det ser väldigt gott ut. Måste jag prova.

2010-09-12 @ 10:47:25
URL: http://www.darksess.com
Postat av: Emilie

Jag tror att fröken har gått och blivit hemmafru? De ser väldigt gott ut iaf :)

2010-09-18 @ 16:04:13
URL: http://emilie.frisen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0